Llum natural a casa: 9 consells per a optimitzar-la

Llum natural en casa: 9 tips per a optimitzar-la

La il·luminació natural és molt important per a la nostra llar. Una casa ben il·luminada és més acollidora, confortable i saludable per als integrants que l’ocupen, creant un ambient ple de vida. A més és la millor opció per estalviar en consum d’energia. A l’hora de fer reformes o habilitar un nou espai, aquesta qüestió hi té molta rellevància per evitar les foscors localitzades

És per aquest motiu que els arquitectes i dissenyadors més importants tenen amb molta consideració els punts de llum a l’hora de distribuir els elements d’una llar.

Com és lògic no tothom viu en cases amb grans finestrals que permeten rebre molta llum; hi ha habitatges amb habitacions que donen a patis interiors molt foscos o amb estades que no tenen finestres. No obstant això, hi ha consells que permeten potenciar al màxim la llum natural dins d’un habitatge. I aquests són els que us proposem en el present article: 9 consells per a poder augmentar i optimitzar la il·luminació natural a casa.

Fer atenció a l’orientació i distribució interior de l’habitatge

A l’hora de reformar o comprar un habitatge la il·luminació és un dels aspectes més importants a tenir en compte. L’entrada de llum natural depèn bàsicament de la seva orientació. Les cases orientades cap al sud són les que solen rebre més llum solar. L’ideal és col·locar les estades que més utilitzem durant el dia en els punts on entra més llum, com ara la cuina i el saló.

Crear espais més oberts

Cal facilitar que la il·luminació circuli cap a les zones més fosques. Els envans que compartimenten un habitatge són un dels elements que limiten més la quantitat de llum. Una manera d’obrir camí creant espais diàfans. Si tens pensat fer una reforma aprofita per tirar algun envà, a part de gaudir d’un espai més lluminós aconseguiràs incrementar la sensació d’amplitud, l’eficiència energètica i la comunicació entre els habitants de la casa.

Instal·lar envans i portes de vidre

Si et preocupa el tema dels sorolls i olors, una forma de donar pas a la llum és utilitzant el vidre. Per exemple aixecant un envà de vidre a la paret que separa la cuina de la sala o instal·lant una porta de vidre en un passadís fosc. A més, com no és el mateix instal·lar una porta de vidre en un lavabo que en una zona de treball, sempre hi ha la possibilitat de triar el grau d’opacitat per aconseguir el nivell de privacitat desitjat.

Impedir que els mobles tapin la llum

La manera en què col·loquem el mobiliari influeix en la distribució de la il·luminació natural per l’espai. Recomanem evitar posar qualsevol moble voluminós davant de les finestres, millor enganxar-los a les parets; i no sobrecarregar l’ambient amb molts elements perquè la llum pugui arribar més lluny.

Elegir colors que potenciïn la llum

Com a norma general, el blanc és el color que més reflecteix la llum i el negre el que menys. Per tant, si vius en un pis amb poca il·luminació la millor solució és decantar-se per tonalitats clares. Ja sigui en parets, sostres, terres, mobiliari, revestiments, cortines, marcs de finestra, etc.

Això no vol dir que no puguem utilitzar colors més vius o foscos, podentemprar-se perfectament en estades més grans (però només si entra claredat) o per combinar-los amb una base d’un color més tènue. Els tocs de color donen més vida i caràcter a l’espai. Sigui quina sigui l’elecció, és molt important que la combinació de colors sigui l’adequada.

Instal·lar miralls per reflectir la llum

L’ús de miralls és una bona solució per multiplicar la llum natural, a part de reflectir la nostra imatge i engrandir els espais. Podem col·locar-los prop de les fonts de llum perquè la reflecteixin cap a altres llocs. En hi ha de moltes mides, dissenys, formes i colors pel que són ideals per a decorar qualsevol espai de casa teva.

Construir grans finestrals

La quantitat de llum que rebi una habitació dependrà de les obertures que tinguem cap a l’exterior. Una solució molt efectiva és ampliar o crear noves finestres a la casa. Això sí, per això caldrà fer obres, per la qual cosa és una solució laboriosa. Podem canviar les finestres per unes de més modernes i eficients, aprofitar una coberta per instal·lar una claraboia, i fins i tot construir lluernes o tubs solars que recullin la llum del sol per portar-la fins a l’interior de l’habitatge.

Cortines que permetin un major pas de lluminositat

Si volem obtenir la major quantitat d’il·luminació natural hem d’optar per teles que permetin el pas de la llum. El millor és emprar teles translúcides en tons neutres, com ara les cortinetes. Una opció seria utilitzar una cortina doble, amb una més fosca i opaca, per quan necessitis menys il·luminació o més intimitat, i una altra més fina i transparent que permeti el pas de la llum. Una altra alternativa serien els estors, que pots pujar-los més o menys segons les necessitats, o les venecianes que són perfectes per a graduar la quantitat de llum.

Accessoris i tèxtils decoratius que expandeixen la il·luminació

Els elements de decoració, com gerros, testos, porta-espelmes, quadres, etc. també ens poden ajudar a reflectir la llum en petits racons foscos. Principalment els fabricats en vidre i metall amb acabats brillants.

Coixins, mantes, catifes, robes de llit entre d’altres tèxtils són elements que també ens ajuden a transmetre sensació de llum, a més de calidesa i confort. Principalment els fabricats amb teixits naturals i colors clars.

Conclusió

Com a resum, podem indicar que per optimitzar la il·luminació entrant en una propietat, podem i hem d’atacar el problema des de tres opcions diferents:

  • Adaptar-nos nosaltres a ella. Tenint en compte la posició del sol a cada hora del dia, podem triar la posició de cada element de l’espai per tenir la major il·luminació possible en el moment adequat del dia.
  • Adaptar la llum a nosaltres. Evitar tots els obstacles que impedeixin el correcte pas de la llum, dels envans fins a les cortines. Així ens assegurem que agafem la major il·luminació possible.
  • Utilitzar el reflex. Dels accessoris metàl·lics fins a colors clars, tot el que faci que els raigs de llum reflecteixin i rebotin cap a l’interior de l’habitatge li donarà millor il·luminació.

Finalment recordem que a MAREI et podem donar la solució individualitzada al teu cas per tal d’optimitzar de la millor manera possible la teua llar o la teua propietat. Pots contactar amb nosaltres aquí i contar-nos el teu cas, i també pots llegir els serveis que et podem oferir aquí.

Deixa un comentari

Sobre nosaltres

MAREI es la empresa de reformes i instal·lacions de referència del Principat d'Andorra.

Articles recents

Categories

Compartir a les xarxes

Compartir en facebook
Facebook
Compartir en whatsapp
WhatsApp
Compartir en twitter
Twitter
Compartir en telegram
Telegram
caCatalà
Open chat
1
Hola! 👋
Com podem ajudar-te?